Reddekuip

Reddekuip

Feyenoord–Ajax was op 28 oktober weer een klassiek spektakel. De heksenketel van De Kuip heeft zich weer bewezen met een mooie uitslag van 2-2.
Zoals Ronald de Boer zei: “De Kuip is de 12de speler”. Maar Jan van Merwijk, stadiondirecteur van Feyenoord, wil een nieuw stadion. Heeft de BAM, die lang bezig is geweest de huidige Kuip in een voorzichtig bouwproces te vernieuwen, geschoffeerd: “Dat wordt hem dus niet”. Heeft vanwege zijn bruuske uitspraken zonder verklaring het halve supporterslegioen (meer dan 16.000 man) tegen zich in het harnas gejaagd. Blijft zich zo hardnekkig opstellen. BAM vraagt een gesprek aan. Hij verklaart dat vooraf als een exitgesprek. Wat beleefdheid? Het is duidelijk dat de stadiondirectie een exploitabel nieuw stadion wil, dat vooral positief draait dankzij de nevenactiviteiten. Toevallig wordt er ook nog voetbal gespeeld. Daartegen komt door de initiatiefgroep, ‘Reddekuip’ een volksbeweging in opstand, die redeneert dat het geliefde stadion de moeite is gehandhaafd, gerenoveerd en verbeterd te worden. Het doorstond met glans 75 jaar. Ondanks het open dak heeft het een enthousiasmerende akoestiek.

Architect Joris Molenaar, kenner bij uitstek van het werk van de oorspronkelijke architecten, Brinkman & Van der Vlugt, ziet de Kuip als een toenmalig hightech gebouw dat met nieuwe hightech ingrepen up-to-date kan worden gebracht. Het bewust achterstallig gehouden onderhoud verdwijnt met een grote servicebeurt. De voorzieningen zoals eten, drinken en toiletten voor de supporters kunnen op hedendaags niveau worden ingebouwd. Molenaar legt de laatste hand aan het ontwerp van een uitstekende derde ring, bovenop de bestaande tribunes waarin ook een groter aandeel skyboxen wordt bestemd. Upgrading : het dak wordt gelift, de binnenzijde ervan kan met een bajonet roldak worden vergroot, de derde ring tribunes worden op de nieuwe kolommen buiten het stadion geplaatst. Hedendaagse technieken worden ingezet om de Kuip weer een zinvolle en functionele levensverlenging te geven van 25 jaar tot haar 100-jarig bestaan. Het is zeer de moeite waard om met respect voor hedendaags comfort en veiligheid geïnspireerd op de schouders te staan van de legendarische Kuip! Reddekuip protesteert terecht. Het is nu aan de politiek om een wijs besluit te nemen.

Mick Eekhout

Hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *