Bouw

Bouw

Stadion Feijenoord, in de volksmond De Kuip, is een voetbalstadion, in Rotterdam Zuid (IJsselmonde). Het is een stadion met voetbalhistorie waar de betaald voetbal organisatie Feyenoord haar thuiswedstrijden speelt. Drijvende kracht achter de bouw van dit stadion was Feyenoord-voorzitter Leen van Zandvliet, naar wie tevens het aanliggende plein is vernoemd. Het stadion werd ontworpen door de architect Leendert van der Vlugt, van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. Deze overleed in 1936 en heeft dus de opening niet meegemaakt. Met de bouw werd in 1935 begonnen; het werd geopend op 27 Maart 1937. De naam van het stadion wordt tegenwoordig met een ij gespeld. Aan de Olympiazijde staat hij nog in de verouderde spelwijze met een y geschreven.

Bouwkuip foto 1

Bouw Kuip foto 2

Al decennialang is Feyenoord de ‘bewoner’ van De Kuip. Stadion Feijenoord, zoals de officiële naam luidt, is ontworpen door architect Van der Vlugt. Grote man achter dit idee was Leen van Zandvliet. De voorzitter van Feyenoord in de jaren ’30 riep op een dag uit “Ik heb het, ik heb het!” Hij was wakker geworden uit een droom; die droom was echter geen bedrog, hij schreef het idee snel op een kladblok. Enkele maanden later werd architect Van der Vlugt uitgenodigd voor een gesprek. Een stadion met twee ‘verdiepingen’ moest gerealiseerd worden. De kern van het gesprek was ‘eenvoud’, verfraaiingen kwamen er niet aan te pas.

In 1934 maakte Van Zandvliet enkele trips naar het buitenland om op zoek te gaan naar andere, soortgelijke stadions. Het Highbury van Arsenal maakte indruk op hem. Dat had namelijk ook sinds 1932 twee verdiepingen, hetzelfde idee als Van Zandvliet dus.

Bouw Kuip foto 3

Eind 1934 werd er contact gezocht met Braat-constructiewerkplaatsen. Die wilde de taak op zich nemen en ging aan de slag. Een voetbalwedstrijd duurt twee keer drie kwartier. Tussendoor moet men spanning kwijt en wat kunnen eten. Zo zijn er dus zowel onder als boven toiletten tussen de stalen spanten gebouwd. Tevens moest er plaats zijn voor een vergaderruimte, een werkvloer, kleedlokalen, een hokje voor de officials en er is een politiebureau en ook nog een brandweerkazerne en het bevat ook nog eens 4 woningen. De trappen aan de buitenzijde van het stadion konden tevens als tribune dienen voor het trainingsveld. Van Zandvliet had haast, zo gauw er een bouwtekening klaar was gaf hij direct de opdracht om te beginnen met de bouw van het stadion.

De eerste paal werd geslagen door Puck van Heel op 16 September 1935. Daarna werden er nog 578 heipalen 21 meter diep de grond ingeslagen. De bouw van het stadion was begonnen. Stadion Feijenoord had een capaciteit van maar liefst 65.000, met onder meer veel staanplaatsen. Bij de kampioenswedstrijd van SVV tegen Sc Heerenveen in 1949, zou zelfs een recordaantal van 69.300 toeschouwers aanwezig zijn geweest. Na enkele verbouwingen is de capaciteit echter teruggebracht naar 51.137 toeschouwers. Het jaar 1936 was belangrijk voor de bouw van Stadion Feijenoord. Aan het stadion werden hoge eisen gesteld. Door 1500 mensen (onder meer mariniers en werklozen) werd dit stadion ‘uitgetest’. Voor de grasmat werd zand uit Wassenaar gehaald en er werd speciaal gras geïmporteerd. Het stadion heeft tot op de dag van vandaag een goede staat van dienst voor wat betreft de grasmat.

Het stadion werd officieel opgeleverd op 23 Juli 1937. Vóór de officiële opening werd echter, in de stromende regen, de eerste wedstrijd in Stadion Feijenoord gespeeld. Feyenoord en Beerschot maakten er een leuke wedstrijd van. De Rotterdammers wonnen uiteindelijk met 5-2 voor 37.825 toeschouwers. Feyenoord domineerde onder aanvoerder Puck van Heel. De tweede wedstrijd was er een tussen het Nederland en Belgie. Nederland won met 1-0, dit bleek een succes. Inmiddels heeft het Nederlands elftal meer dan 100 keer in Stadion Feijenoord gespeeld, ex-international Frank de Boer speelde zijn 100e interland in Stadion Feijenoord. Opvallend genoeg was dit ook de 100e wedstrijd die het Nederlands voetbalelftal in Stadion Feijenoord speelde.

Stadion Feijenoord was niet alleen een voetbalstadion. Het bood ook ruimte aan andere sportactiviteiten: speedway, turn- en atletiekwedstrijden, en bokswedstrijden.

Bouw Kuip foto 4

Bouw Kuip foto 5

Bouw Kuip foto 6