Renovatie

Renovatie

De Renovatie
Het historische Stadion Feijenoord in Rotterdam was in 1994 drastisch verouderd en bleek toe aan een totale renovatie. Eind 1993 werd een totaalplan gepresenteerd dat de integrale aanpak van alle elementen inhield. Besloten werd de nadruk op multifunctionaliteit te leggen. Door een uitbreiding van het activiteitenpakket moest het stadion geen dertig, maar zeker driehonderd dagen per jaar in bedrijf kunnen zijn. De gebruiksintensivering van Stadion Feijenoord zou het rendement ten goede komen. Het resultaat: een monumentaal vernieuwd stadion dat op volle toeren draait…
Kuip Renovatie foto 1
De visie: een multifunctionele Kuip, waaraan heel Rotterdam plezier beleeft…
De totaal vernieuwde Kuip werd woensdag 16 november 1994, na acht intensieve bouwmaanden, officieel in gebruik genomen. Prins Willem Alexander verrichtte de openingshandeling voor aanvang van de Interland Nederland – Tsjechië. De integrale opzet was zeer geslaagd. Met Stadion Feijenoord nieuwe stijl was Nederland daarmee een multifunctioneel, perfect renderende accommodatie rijker. Zakelijke en particuliere bezoekers weten De Kuip het hele jaar door en alle dagen van de week te vinden.

Kuip Renovatie foto 2

Het Nieuwe Maasgebouw
Direct aan De Kuip verrees een nieuwe zalenaccommodatie: het Maasgebouw. De architectuur van het Maasgebouw is volledig in harmonie met het Stadion. Het gebouw heeft twee verdiepingen en bevat een open grote receptie, een restaurant: De Kuip Eten en Drinken, een Feyenoord museum, kantoren en 7 multifunctionele zalen. Het Maasgebouw staat door middel van loopbruggen en roltrappen in verbinding met de eerste ring van het stadion. In deze eerste ring bevinden zich 40 business units. Zakenrelaties kunnen elkaar voor en na de wedstrijd, evenement of door de week in een ontspannen sfeer in het Maasgebouw of in de business units ontmoeten.

Een ultramodern stadion
Uiteraard heeft ook het stadion zelf een ingrijpende facelift ondergaan. Zo zijn door het aanbrengen van een ovaalvormige, kolomvrije, stalen tribune overkapping ruim 40.000 overdekte zitplaatsen ontstaan. In totaal biedt het stadion 51.137 zitplaatsen. Verder werden de gebruikelijke hekken rond het veld vervangen door een drie meter diepe gracht. De bestaande staal- en betonconstructie, tribunes, trappen, bordessen, balustrades, sanitaire en horecavoorzieningen zijn compleet gerenoveerd en uitgebreid. Al deze verbeteringen hebben geleid tot een modern en veilig stadion dat iedere bezoeker een uitstekend zicht op het veld en een aangenaam verblijf biedt. Ook spelers en staf kregen een nieuwe kleedaccommodatie, net als een optimalisering van de persruimtes.

Met het complete onroerend goed concept was in totaal 120 miljoen gulden gemoeid. Veel potentiële investeerders raakten op grond van de resultaten van de haalbaarheidsstudie direct overtuigd van de mogelijkheden van het Feijenoord Stadion nieuwe stijl. De bouw werd nog vele malen onderbroken voor wedstrijden, de bekerfinale en een concert van Pink Floyd. Het complete bouwproject nam in totaal ongeveer 8 maanden in beslag. Gelukkig profiteerde de bouw van een lange voetbal-zomerstop, vanwege de World Cup in Amerika.

Het renovatieproject bestond uit 3 fasen: onderhoud en renovatie van het bestaande staal en beton, het bouwen van nieuwe faciliteiten en het uitbreiden van de mogelijkheden van ons stadion. De nieuwe faciliteiten waren onder meer:

 • business-to-business faciliteiten in de vorm van het Maasgebouw
 • uitbreiding en modernisering van de persfaciliteiten
 • nieuwe trainingsfaciliteiten voor de spelers, alsmede nieuwe kleedkamers
 • nieuwe faciliteiten voor de officials
 • het bouwen van nieuwe sanitaire voorzieningen
 • nieuwe cateringverkooppunten
 • nieuwe toegangshekken
 • nieuwe stoelen, waarmee men een capaciteit bereikte van 51.137 toeschouwers
 • een gracht rondom het veld om de hekken te vervangen
 • doorzichtige afscheidingswanden
 • een spectaculaire en ingenieuze dakconstructie die 85% van de toeschouwers overdekt

Na de renovatie was het Stadion tevens 40 business units rijker, elk 40 m² groot. Deze units zijn voorzien van een toilet, een keuken en een balkon met 12 stoelen met uitstekend zicht op het speelveld. Boven de units zijn 1200 business seats geplaatst, deze “eventueel verwarmde” stoelen kunnen door bedrijven worden gehuurd. De stoelen geven toegang tot alle thuis wedstrijden voor Feyenoord. Zowel de gasten in de units als de gasten die plaatsnemen op de business seats hebben voor en na de wedstrijd toegang tot het Maasgebouw.

Renovatie Kuip

Kuip Renovatie foto 3

Kuip Renovatie foto 4

Kuip Renovatie foto 5